luni, 1 iunie 2009

Cerbul

Sfintenia simbolului Cerbului ne este aratata prin faptul ca in bestiarul medieval, cerbul asezat langa un izvor de apa simbolizeaza sufletul insetat dupa apa eternitatii, cum ni-l prezinta, un binecunoscut verset din Psalmii lui David :" Cum doreste un cerb izvoarele de apa, asa Te doreste sufletul meu pe Tine Dumnezeule !" ( Ps. 42, 1-2 ).

Cerbul este o semnificatie a unicornului, aratata si de vechiul dicton : " Omnes ante Mosem per Unicornem profetaverunt ". ( Toti cei dinaintea lui Moise au profetizat prin unicorn.) A trece de la cerb la unicorn echivaleaza cu parcurgerea inversa a ciclului, ceea ce este definitia realizarii initiatice.

Oare nu cumva aceasta translatie a capului cerbului, adica a partii lui esentiale, dusa la simbolul unui mediu statal, nu exprima printre altele si o descoperire a unor enigme din istoria Moldovei?

Orice societate traditionala are , in mod necesar, un nucleu spiritual, la care participa in mod euharistic am putea spune. Acest nucleu, care prinde toti ganglionii tarii, se infiltreaza in toate madularele, si rabufneste in afara sub infatisari de mituri, de legende, de totemuri si animale sacre ce se cuibaresc in steme heraldice, ca intr-o cetatuie. Si nu intri in ea din afara, ca in citadelele vizibile; poarta se forteaza pe dinauntru.

Se stie ca una din capitalele Moldovei incipiente a fost Baia, astazi cazuta la starea de sat. Baia a existat in mod cert , inainte de intemeierea "oficiala" a Moldovei, poate cu mai mult de o suta de ani inainte de 1353, sau, vorbind in stil mitic, inaintea dramei sacre pe care a jucat-o Bourul, Dragos si cateaua Molda; ca orice mit dramatizat si exteriorizat, a creat o " lungime de unda", o vibratie ce a dat tonus-ul vital noului organism statal, structurandu-l ab initium pana la sfarsitul veacului.

S-a pastrat sigiliul vechiului oras Baia ( Civitas Moldavensis ). Dateaza cu certitudine din sec. al 13- lea. Cum stiinta heraldica apartine Hermetismului, cu un caracter net simbolic, in stema apare bourul care imperecheaza, in mod androginic, Soarele si Luna din dreapta si din stanga lui, adica suscita o miscare ondulatorie pozitiv-negativa, singura care poate face viabila o entitate in aceasta lume a dualitatii. In sigiliul Baii, in campul acestei uniri de contrarii, adica in "inima" sigiliului, se gaseste un cerb in profil in plina goana, prins ca intr-un instantaneu fotografic. Iata ca locul superior al pecetii este rezervat capului taiat al cerbului, care dupa o incubatie, se transmuta in capul de bour, Dragos regnate. El iese din vasul, din matricea tarii pe cere o reprezinta sigiliul Baii. Cerbul lunar se transforma in Bour solar, si Moldova , dupa o epoca de incubatie, trece de la potenta la act, pentru ca sa-si indeplineasca destinele si misiunea.